Motto tygodnia:

Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia.

Stanisław Jerzy Lec

Odpowiedz 
Narzucanie się innych osób.
Camille. Offline
Stały bywalec

Ilość postów: 103
Narzucanie się innych osób.
Jak temu przeciwdziałać?
Czy są na to jakieś sposoby?

Czasem Nasza uprzejmość sprawia, że nie potrafimy przeciwdziałać tak denerwującemu narzucaniu się innych. Sami w to brniemy, po czym stajemy się ofiarami czegoś w rodzaju manipulacji.
18-06-2008 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Pani
Reklamowa

ClaireColburn Offline
Ekipa portalu

Ilość postów: 219
RE: Narzucanie się innych osób.
Myślę , że w dużej mierze sprowadza się to do tego jakie stawiamy granice innym ludziom . Czy moje granice są elastyczne , czy inni mogą je przekraczać? Jeśli jasno zarysuję własne granice , jeśli dam rzeczowy komunikat " to mi się nie podoba" , "nie akceptuję tego" itp nie tylko zyskam w oczach innych ale i moja samoocena "skoczy" w górę . Dużo się mówi o byciu asertywnym , jasnym mówieniu NIE , ale wszystko to mieści się właśnie w obszarze stawiania granic.Mam prawo nie akceptować tego co robisz , mam prawo odmówić. Wysłuchuję innych ale moim prawem jest powiedzieć NIE .Dawanie jasnych komunikatów , wyrażanie swojej opinii bywa dość trudne , ciężko jest odmawiać szczególnie osobom bliskim , jednak na dłuższą metę to właśnie konkretnie zarysowane granice świadczą o mnie jako o człowieku który ma wyrobioną opinię na dany temat , na której można polegać , po której ludzie wiedzą czego mogą się spodziewać. Stawiam granice a więc zyskuję szacunek do samej siebie. Mówię - nie zawsze jest to łatwe ale krok po kroku jestem w stanie zakreślać obszar po którym inni mogą się poruszać i taki na którym karty rozdaję Ja. Brzmi to dość ryzykownie , ale stawianie granic to jedyny sposób na poczucie kontroli nad własnym życiem , zrozumienie swoich potrzeb jak również możliwości . Ehh , temat rzeka:-) Pozdrawiam!

ClaireColburn

Porada wolontariuszy Grupy Wsparcia Psychologicznego nie zastąpi porady profesjonalnego psychologa bądź innego specjalisty. Porady mają jedynie charakter informacyjny.
18-06-2008 18:20
Siren Offline
Ekipa portalu

Ilość postów: 190
RE: Narzucanie si? innych osób.
Poci?gn? dalej w?tek, który przytoczy?a milla. Skutecznym sposobem na wytyczanie granic, szczególnie w przypadku, gdy kto? próbuje nadmiernie wykorzystywa? nasz? dobro?, wra?liwosc czy s?abo?? jest z pewno?ci? asertywno?c. Ciekawej informacji na temat asertywno?ci dowiedzia?am si? na ostatnim szkoleniu, w którym bra?am udzia?. Przytocze j? tutaj, gy? moim zdaniem dobrze odda wag? zachowa? asertywnych w porusznym temacie. Asertywno?c przedstawiono tam jako szacunek dla siebie i innych ludzi, a zachowania asertywne jako: JA JESTEM W PORZ?DKU- TY JESTE? W PORZ?DKU. Zatem zachowania asertywne s? sposobem na utrzymanie zdrowego elementu relacji mi?dzyludzkiej jakim jest wzajemne poczucie bycia OK. St?d je?eli czujesz, ?e druga osoba zaczyna Ci? wykorzystywa?, narzuca si? i próbuje wymusza? na Tobie wa?ne z w?asnego punktu widzenia zachowania, czujesz, ?e nie jest OK- b?d? asertywny, by przywróci? to poczucie równowagi (ja OK-ty OK). Oka?esz w ten sposób równie? szacunek tej drugiej osobie, bo mo?na by?oby przecie? doprowadzi? do stanu typu: ty NIE OK- ja NIE OK. Ale przecie? nie chodzi o to, ?eby si? m?ci?. Chodzi o to, ?eby nie niszczy? relacji a czyni? j? lepsz?.

Porada wolontariuszy Grupy Wsparcia Psychologicznego nie zastąpi porady profesjonalnego psychologa bądź innego specjalisty. Porady mają jedynie charakter informacyjny.
24-06-2008 16:32
Kleo108 Offline
Początkujący
*

Ilość postów: 2
Jasne ale nie zawsze się da po przyjacielsku zakończyć znajomość. Zresztą wychodzę z założenia, że głównym problemem jest tu tak zwana "poprawność polityczna" - typu nie powiem mu prawdy bo będzie mu przykro. Z doświadczenia wiem, że czasem warto odcinać ostro niektóre sytuacje - bo inaczej osoba, która chce nami manipulować i nas wykorzystać nie zrozumie tego jak będziemy dla niej mili i uprzejmi. Zresztą pokazanie ostro granic sprawi, że nie tylko nas nie będzie dręczyć ale i innych zostawi w spokoju. Ja tu nie mówię o jakimś agresywnym czy wulgarnym zachowaniu - wbrew pozorom szczera prawda niejednokrotnie załatwia sprawę!

aparaty ekg
08-09-2010 14:45
mani Offline
Ekipa portalu

Ilość postów: 36
Masz rację Kleo108, warto mówić prawdę, choć nie wszyscy są gotowi ją usłyszeć. Piszesz o stawianiu granic. Myślę, że to najlepszy sposób na radzenie sobie z osobami, które narzucają się.Owszem, niekiedy jest to trudne, jednak warto próbować.

09-09-2010 22:34
Odpowiedz 

Skocz do: