Motto tygodnia:

Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia.

Stanisław Jerzy Lec

Odpowiedz 
Przeciwko mobbingowi
Siren Offline
Ekipa portalu

Ilość postów: 190
Przeciwko mobbingowi
Jeżeli Twój szef lub współpracownicy znęcają się nad Tobą psychicznie, poniżają Twoją godność, ignorują, grożą, oczerniają, pomijają w nagradzaniu, preparują złośliwości i absurdalne plotki, nastawiają przeciw Tobie otoczenie, wytykają Ci wady lub wiek, próbują zmusić do odejścia z aktualnego miejsca pracy, doprowadzają Cię do depresji, bezradności i utraty wiary w siebie, a taka nagonka trwa już parę miesięcy, to właśnie jest MOBBING, czyli PRZEMOC PSYCHICZNA W PRACY.

Jeżeli to zjawisko nie jest Ci obce, jeżeli jesteś ofiarą mobbingu, tutaj znajdziesz wsparcie.

Podziel się swoim problemem z nami.

Porada wolontariuszy Grupy Wsparcia Psychologicznego nie zastąpi porady profesjonalnego psychologa bądź innego specjalisty. Porady mają jedynie charakter informacyjny.
25-06-2008 16:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Pani
Reklamowa

Żabulaaaa Offline
Stały bywalec

Ilość postów: 75
RE: Przeciwko mobbingowi
kurcze powiem Wam szczerze kochani że ja nie pracuje .. uczę sie w technikum ale cechy które tu opisujesz Siren jestem wstanie połączyc co najmniej z kikoma nauczycielami z mojej szkoły z którymi mam zajęcia .. teraz mam wakacje i zaczynam odczówać ulge związana z tym że nie musze słuchać krytyki pod moim jak i moich przyjaciół czy znajomych adresem sprawia to czasem że moja samoocena spada w dół.. ja wiem że mobbing w pracy to zapewne co innego ale to co dzieje sie u mnie w szkole to przecież też znęcanie sie nad nami psychicznie..

_powolutku, powolutku, a dojdziemy na szczyt ;]
25-06-2008 19:56
Siren Offline
Ekipa portalu

W świeltle prawa żabulaaaa pojęcie mobbing można odnieść jedynie do relacji pracodawca-pracownik, współpracownik-współpracownik lub pracownik-pracodawca. Realcja nauczyciel- uczeń to już zupełnie inna 'działka'. Jedno jest pewne, jeżeli czujesz się poważnie krzywdzona w szkole przez konkretnego nauczyciela, możesz poinformować o tym problemie rodziców i dyrektora szkoły. Dyrektor dokona obiektywnej oceny tego stanu rzeczy i jeżeli rzewczywiście stwierdzi istnienie przemocy psychicznej zapewne podejmie odpowiednie ku temu środki zaradcze.

Porada wolontariuszy Grupy Wsparcia Psychologicznego nie zastąpi porady profesjonalnego psychologa bądź innego specjalisty. Porady mają jedynie charakter informacyjny.
25-06-2008 20:38
flaminika Offline
Ekipa portalu

Ilość postów: 216
Żabulaaa, myślę też, że warto porozmawiać z pedagogiem albo psychologiem szkolnym, w zależności od tego kto oczywiście dyżuruje. Czasem warto też zwrócić się do nauczyciela, który wzbudza w Tobie zaufanie, może to być wychowawca, a jeśli nie to nawet osoba, która Ciebie nie uczy, być może bardziej obiektywnie spojrzy na tę sprawę. Jeśli takie sytuacje potarzają się u Ciebie w szkole, nie bój się mówić, nie bój się szukać pomocy. W przypadku wątpliwości napisz proszę jeszcze raz o tym do nas, a postaramy się dać Tobie więcej informacji na ten temat.

26-06-2008 10:37
Żabulaaaa Offline
Stały bywalec

Ilość postów: 75
już zgłaszałam tę sprawę do pedagoga a psychologa u nas w szkole nie ma ;/ pedagog nie zareagowała stwierdziła wręcz że nasze zarzuty są bez postawne i śmieszne nie mamy praktycznie chyba żadnych szans aby normalnie się czuć w szkole..

_powolutku, powolutku, a dojdziemy na szczyt ;]
26-06-2008 15:11
Siren Offline
Ekipa portalu

Sznase takie Zabulaaaa na pewno są, byc może mozliwosci na nie kryją się nie w zmianie sytuacji a poglądzie na nią, ale na pewno takowe się znajdzie. Problem, który poruszyłaś jest bardzo ważny- z pewnościa powinien być jeszcze przedyskutowany i rozwinięty. Zachęcam Cie do poruszenia go ponownie w innym subforum. Powstanie z czasem takie subrofum, które tematycznie bedzie odpowiadać problemom w relacjach nauczyciel- uczeń, takim jakie mogą powstać w instytucji jaką jest szkoła. Mam w związku z tym nadzieję, że przypomnisz się nam i że powtórnie poruszysz tą kwestię.
Pozdrawiam serdecznie

02-07-2008 20:22
Odpowiedz 

Skocz do: